![](/media/lib/388/n-helmy-93d33503629b01ecda8fa21ab9b0f259.jpg)
Hełm sprzed 100 lat lepiej chroni mózg przed falą uderzeniową niż współczesny hełm
17 lutego 2020, 10:27Inżynierowie biomedyczni z Duke University wykazali, że hełmy z I wojny światowej równie dobrze jak te współczesne chronią przed falą uderzeniową. A jeden konkretny model, francuski Adrian z 1915 roku, przewyższa współczesne hełmy pod względem ochrony głowy przed falą uderzeniową.
![](/media/lib/536/n-slomka-360d9e41030f1cfb03450b7b0e4f9918.jpg)
Powstała w pełni biodegradowalna papierowa słomka do picia, która nie rozmięka w wodzie
2 lutego 2023, 13:34Plastikowe słomki są niebezpieczne dla ekosystemów morskich, mogą łatwo ranić zwierzęta, nie są biodegradowalne, są rzadko zbierane i poddawane recyklingowi. Ich alternatywy również sprawiają wiele problemów. Papierowe słomki w kontakcie z płynem rozmiękają, są więc pokrywane plastikiem. To nie do końca chroni przed rozmiękaniem gdyż plastik nie łączy się dobrze z papierem, powierzchnia takich słomek wzmaga musowanie napojów gazowanych, używany w nich plastik również nie jest biodegradowalny
Windows Vista: test wydajności
30 stycznia 2007, 12:28Redaktorzy serwisu Techgage przeprowadzili testy wydajności Windows Visty, by sprawdzić, jak najnowszy system operacyjny Microsoftu sprawuje się podczas korzystania z popularnych gier.
![](/media/lib/44/globalfoundries-036825c2142feded1ebb66556f36df41.jpg)
Globalfoundries ma nowego klienta
29 lipca 2009, 10:36Firma Globalfoundries, która wyłoniła się z AMD, ogłosiła zdobycie pierwszego dużego klienta. Została nim STMicroelectronics. Ten szwajcarski koncern sprzedaje układy scalone pod własną marką, ale nie posiada własnych fabryk.
CHAMP odbyła pierwszy udany lot
23 września 2011, 10:23Boeing poinformował o udanym pierwszym teście rakiety CHAMP. Urządzenie Counter-electronic High-powered Microwave Advanced Missile Project to bezpieczna alternatywa dla broni kinetycznej
![](/media/lib/175/n-zac-vawter-ec8a9e8a58ccfc3a12ef2b498fc08b89.jpg)
Proteza, która porusza się jak prawdziwa noga
26 września 2013, 09:31Amerykańscy badacze opracowali nowy typ protezy, w ramach której ustanawia się połączenie między własnymi nerwami pacjenta a urządzeniem. Nerwy przekierowuje się do wybranego miejsca uda, a urządzenie wykrywa mimowolne ruchy mięśni (sygnały elektromiograficzne, EMG) i następnie przekłada je na ruchy kolana i kostki sztucznej nogi.
![](/media/lib/189/n-slon-indyjski-9b21e5d2ec721f785268c51927463a62.jpg)
Oddech słonia to narzędzie?
6 listopada 2015, 11:45Dwie żyjące w zoo słonice indyjskie posługują się trąbami jak dmuchawkami - wypuszczają przez nie strumienie powietrza, docierając w ten sposób do niedostępnych inaczej kąsków.
![](/media/lib/134/n-kongresusa-70b8dbe4e87fa0c6209db3aa7b3f3b0b.jpg)
Potężny zastrzyk finansowy dla amerykańskiej nauki
23 marca 2018, 13:04Amerykańscy kongresmeni nie posłuchali prezydenta Trumpa, którego propozycja budżetu na rok podatkowy 2018 zakładała duże cięcia w finansowaniu badań naukowych. Postąpili wręcz odwrotnie do życzeń Białego Domu
![](/media/lib/412/n-chwytak-1022abcdfd2129c19aba6900a26d7a81.jpg)
Najmniejsze mikronarzędzia, wyhodowane na światłowodach, chwytają przedmioty wykorzystując energię świetlną
18 lipca 2020, 12:52Naukowcy z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego wykorzystali technologię ciekłokrystalicznych elastomerów do zademonstrowania serii mikronarzędzi wytwarzanych na włóknach optycznych. Dwustumikrometrowy chwytak jest sterowany zdalnie, bez okablowania elektrycznego lub przewodów pneumatycznych, jedynie zielonym światłem dostarczanym przez światłowody - pochłonięta energia świetlna jest bezpośrednio zamieniana na pracę szczęk chwytaka.
![Frytki© Lililicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1190980098_809196-fd79747f97b0c591123a1b9296829187.jpeg)
Smażone potrawy mogą uszkadzać serce
28 września 2007, 11:46Hamburgery, frytki czy inne tłuste pokarmy poddawane obróbce w wysokiej temperaturze mogą szkodzić sercu w jeszcze inny sposób niż opisywany dotąd w literaturze medycznej. Naukowcy zaobserwowali, że powstające wtedy w dużych ilościach końcowe/zaawansowane produkty glikacji (ang. advanced glycation end products, AGEs) powodują krótkotrwałe, ale znaczące zaburzenia kurczliwości naczyń krwionośnych.